Vähemmistöviikko tarjoaa suuren valikoiman kulttuuritoimintaa

Romernas, sverigefinnarnas, samernas, tornedalingarnas och judarnas flaggor.
2. - 8. lokakuuta järjestetään vähemmistöviikko Gävlessä. Viikon aikana tuodaan näkyville Ruotsin viisi kansallista vähemmistöä ja niiden oikeudet, kulttuuri ja kielet tarjoamalla suuren valikoiman kulttuuritoimintaa.

Vähemmistöviikko Gävlessä järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2019, koska haluttiin tuoda kansallisia vähemmistöjä näkyville ja tarjota kulttuuritoimintaa vähemmistönäkökulmasta. Kaikki ovat tervetulleita osallistumaan viikon aikana järjestettäviin aktiviteetteihin, joissa tuodaan esille ruotsinsuomalaisten, saamelaisten, romanien, juutalaisten ja tornionlaaksolaisten kulttuuria luentojen, näyttelyjen ja muunlaisten kulttuurielämysten välityksellä.

Esimerkkejä aktiviteeteistä

Keskiviikkona voit kuunnella tornionlaaksolaista runoutta kolmella eri kielellä: meänkielellä, ruotsin kielellä ja englannin kielellä. Söderhamnissa asuvan runoilijan Majvor Mäki Sjöbergin runoja on nyt myös käännetty englannin kielelle, ja kaupunginkirjastossa järjestetään runojen lausuntaa. Kaupunginkirjasto klo 19–20.

Torstaina voit kuunnella Anders Wésleniä Gävleborgin lääninarkistosta. Hän esittelee arkistolöytöjä rotubiologi Herman Lundborgin matkoista Gävleborgissa kansantyyppinäyttelyn yhteydessä 1919, ja voit keskustella Sebastian Casingen kanssa aineistosta painopisteen ollessa erityisesti romaneissa. Keskustelua käydään Lääninmuseossa klo 17–18.

Lauantai-iltana yli 18-vuotiaat voivat käydä Finlandia-Klubilla, jossa tekno-DJ:t tarjoavat elävää musiikkia Musiikkitalon tiloissa. Tilaisuus järjestetään suomalaiseen tyyliin ja pääsy on vapaa.
Klo 16–21.

Viikon aikana kunta kutsuu ruotsinsuomalaiset maanantaina 17-18 ja tornionlaaksolaiset, kveenit ja lantalaiset keskiviikkona klo 18.30-19 neuvonpitoon Kaupunginkirjastossa. Tarkoituksena on saada tietää, mitkä palvelut ovat heistä tärkeitä saada suomen ja meänkielellä sekä mistä asioista he haluavat erityisesti keskustella kunnan kanssa. Kaikki, jotka tuntevat olevansa ruotsinsuomalaisia tai tornionlaaksolaisia, kveenejä ja lantalaisia ovat lämpimästi tervetulleita neuvonpitoon.

Kaikki tapahtumat löytyvät Gävlen kunnan Vähemmistöviikon ohjelmasta.

Vähemmistöviikko järjestetään Gävlen kunnan, Gävleborgin lääninhallituksen, Gävleborgin alueen ja muiden läänin kuntien välisenä alueellisena yhteistyönä.