Näin Gävle kärsi rankkasateesta vuonna 2021

Skyfallet gävle
Vuosi sitten Gävle kärsi tuhannen vuoden sateesta. Tähän mennessä rankkasade on aiheuttanut Gävlen kuntakonsernille jo reilut 335 miljoonan kruunun kustannukset.

– Nykyisin tiedämme enemmän siitä, miten sekä kunta että Gävlen asukkaat voivat toimia varautuakseen rankkasateeseen tulevaisuudessa, mutta emme koskaan pysty suojautumaan täysin näin äärimmäisen rajun rankkasateen vaikutuksilta, sanoo kunnanjohtaja Göran Arnell.

Tiistaina 17. elokuuta Ruotsin meteorologinen ja hydrologinen laitos SMHI antoi 2-luokan varoituksen, Gästriklandissa odotettiin 70-100 millilitran rankkasadetta. Gävle kunnassa toteutettiin useita yhteistoimintakokouksia, muun muassa Gävleborgin lääninhallituksen kanssa. Pian sen jälkeen lähetettiin työntekijöitä puhdistamaan kaivoja strategisesti valituissa paikoissa Gävlessä samalla, kun kunta tiedotti SMHI:n säävaroituksesta varoittaakseen kiinteistönomistajia.

Tiistain 17. elokuuta kello 08.00 ja keskiviikon 18. elokuuta kello 08.00 välisenä aikana Gävlessä satoi 161,6 millilitraa. Ruotsin hätäkeskuslaitokselle SOS Alarmille soitettiin yli 500 hätäpuhelua tulvista Gästriklandissa. Yöllä kahden tunnin aikana rankkasade yltyi ja sadetta tuli 101 millilitraa, mikä on uusi Ruotsin ennätys. Vanha ennätys oli vuodelta 2002, jolloin Hanössä Sölvesborgin kunnassa satoi 79,2 millilitraa.

Kukaan ei vahingoittunut vakavasti

Vesi on Gävlen kunnassa jäytänyt ja rikkonut useiden teiden perustuksia, joitakin jouduttiin kaivamaan vesimassojen poistamiseksi. Monet matalat alueet ja maasillat täyttyivät vedellä, ja poliisiautoilla, ambulansseilla ja kotipalveluautoilla oli vaikeuksia päästä perille kohteisiin. Koulujen aloituspäivää jouduttiin siirtämään yhdellä päivällä, koska koulurakennuksia oli vahingoittunut rankkasateen aikana, lyhyitä sähkökatkoja tapahtui ja tuhansia yksityisiä asuntoja vahingoittui.
– Näistä infrastruktuuriin ja ajoneuvoihin kohdistuneista laajoista vahingoista huolimatta kukaan Gävlen asukkaista ei vahingoittunut vakavasti, ja kuntakonsernin yhteiskunnalle tärkeä toiminta voitiin ylläpitää, sanoo kunnanjohtaja Göran Arnell.

Vuokralaiset ovat palanneet

Rankkasade aiheutti suuria ongelmia Gävlen asukkaille. Vakuutusyhtiöt ovat yhteensä saaneet noin 4500 vahinkoilmoitusta yksityishenkilöiltä vuoden aikana.
Samalla puolet rakennus-/kiinteistöyhtiön Gavlegårdarna rakennuskannasta vahingoittui, mistä aiheutui lähes 150 miljoonan kruunun kustannukset, josta yhtiön hyvän vakuutussuojan kunnan omistamassa vakuutusyhtiössä arvioidaan kattavan noin 100 miljoonan osuuden.
– Kaikki vuokralaiset, jotka joutuivat muuttamaan tilapäisesti pois asunnoistaan, ovat nyt voineet muuttaa takaisin asuntoihinsa, lukuun ottamatta muutamaa henkilöä, jotka päättivät sanoa irti vuokrasopimuksensa korjaustöiden aikana, sanoo Peter Levin, Gavlegårdarna-yhtiön varatoimitusjohtaja.

Yli 1000 korvausvaatimusta

Yksi vuosi rankkasateen jälkeen ovat kokonaiskustannukset Gävlen kuntakonsernille, toisin sanoen kunnan neljälle sektorille, kunnalliset yhtiöt ja kuntaliitto mukaan luettuina, noin 335 miljoonaa kruunua, kun niistä on vähennetty laskelmalliset vakuutuskorvaukset tämän vuoden heinäkuun viimeiseen päivään saakka.
Kunta on varannut 250 miljoonaa kruunua kattaakseen osan niistä vahingonkorvausvaatimuksista, jotka on kohdistettu Gävle Vattenille, joka on kunnan vesi- ja viemärihuollon-päämies Gästrike Vatten-konsernissa.
Nyt vakuutusyhtiöiltä ja yksityishenkilöiltä on saatu noin 1000 vahingonkorvausvaatimusta ja selvitykset osoittavat, onko Gävle Vatten täyttänyt lakimääräiset velvollisuutensa vai ei. Lisää korvausvaatimuksia odotetaan saatavan syksyn aikana.
– Meillä on Gävlessä paljon vanhoja putkia ja vanhoilla asuntoalueilla räystäskourut ja vedenpoisto on liitetty suoraan viemäriverkkoon. Näillä alueilla meidän on tehtävä suuria investointeja uusiin sadevesiverkkoihin, sanoo Lena Blad, Gästrike Vattenin toimitusjohtaja.

Parempi sadevesiverkko

Gävle Vatten on rankkasateen jälkeen parantanut johtoverkkoa Hagaströmissä, Hemstassa, Bomhusissa sekä joissakin Gävlen keskustan osissa. Lisää parannustoimia sadevedenkäsittelyyn on suunniteltu, Gävle Vatten käyttää vuosittain 40 miljoonaa kruunua parantaakseen johtoverkkoa pitkällä aikavälillä.
– Kun johtoverkon perustustyöt tehtiin 50-, 60- ja 70-luvuilla olivat vaatimukset erilaiset. Paranneltujen mallien avulla saamme enemmän yksityiskohtaista tietoa johtoverkon tilasta/kunnosta ja missä meidän on tehtävä toimenpiteitä saadaksemme suurimman hyödyn. Se merkitsee sitä, että teemme jatkuvasti toimenpiteitä parantaaksemme sadevesiverkkoa Gävlessä, jotta se vastaisi tavallisten sateiden asettamat vaatimukset, sanoo Lena Blad.

Kunnostustyöt jatkuvat ensi vuonna

Vuokra-asuntojen lisäksi Gävlen kunnalla on yli 400 omaa kiinteistöä (kouluja, hoivakoteja ja toimistoja), joiden omistaja on Gavlefastigheter. Rankkasateen yhteydessä vahingoittui noin 60 kiinteistöä, ja 13 niistä kunnostetaan yhä. Suurin osa kunnostustöistä arvioidaan saatavan valmiiksi tänä syksynä, kun taas työt Polhemsskolanissa, Staffansskolanissa, Solängsskolanissa ja Förvaltningshusetissa jatkuvat keväälle 2023 saakka.

Raportti tulevaisuuden varalle

Gävlen kunnanhallitus on tilannut raportin lyhyen ja pitkän aikavälin toimenpiteistä tulevaisuudessa mahdollisesti ilmaantuvien rankkasateiden varalta. Raportti valmistuu syksyn 2022 aikana.
– Meillä on hyvää yhteistoimintaa kuntakonsernin puitteissa sekä valtion toimijoiden kanssa yhteiskuntasuunnitteluun liittyvissä kysymyksissä, ja me jatkamme yhteistoiminnan ja vuoropuhelun kehittämistä. Päivitämme parhaillaan tietopohjaamme maaperän tasoista, joita käytetään esimerkiksi vesi- ja viemärijärjestelmäinfrastruktuuriin liittyvässä työssä, sekä asemakaavoissa, jossa pintoja voidaan varata sadeveden käsittelyyn. Tietopohjasta on myös hyötyä rakennuslupa-asioiden käsittelyssä sekä niissä aluerakentamishankkeissa, joissa kunta valmistelee maa-alueita rakennusalan eri toimijoille, sanoo Eva Jackson, Elinympäristösektorin päällikkö.

Tärkeää tietää kiinteistönomistajana: Ehkäise tulva – Gästrike Vatten (gastrikevatten.se)